
Trabzon`da Gezilecek Yerler
Trabzon'da Gezilecek Yerler
Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yer alan ve Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük ili olan Trabzon, nüfus anlamında Türkiye'deki en büyük 29. ildir. Trabzon, 2012 yılına kadar büyükşehir değildi. Bu 2012 yılı içerisinde mecliste alınan karar sonucunda büyükşehir ilan edilen Trabzon, 800 bin nüfusu olan bir şehirdir. Trabzon'un doğa harikası bir şehir olduğunu bilmeyen yoktur. Mükemmel yaylaları, tarihi yerleri ve tertemiz havasıyla Trabzon mutlaka gezilip görülmesi gereken illerin başlarında gelmektedir. Biz de sizler için bu yazımızda Trabzon gezilecek yerler konusunu derledik.
Uzungöl
Trabzon ili denince akıllara hiç kuşku yok ki Uzungöl gelmektedir. Uzungöl, ormanlık bir alan olmakla beraber, tarifi mümkün olmayan bir tatil fırsatı veriyor. Çevresinde bir köyün bulunduğu Uzungöl, turizm sezonunda ziyaretçi akınına uğruyor. Trabzon merkeze 97 kilometre mesafede bulunan Uzungöl, Trabzon'da gezilecek yerlerin ilk sırasında bulunmalıdır.
Çal Mağarası
Trabzon'da gezilecek yerler listesinde yer alması gereken Çal Mağarası, 8 kilometre uzunluğa sahiptir ve bu yönüyle de dünyadaki en derin mağaralar arasında bulunmaktadır. Yalnızca bir kısmına ziyaretçi girişi yapılan Çal Mağarası, uzun çalışmalar sonucunda içerisindeki dikit, sarkıt, su yolları, şelale ve göller ziyaretçiler tarafından görülebilir hale getirilmiştir. Giriş kısmında yer alan şelale, eşsiz bir doğa harikasıdır. Merkezden 45 kilometre mesafede yer alan Çal Mağarası, kesinlikle gezilecek yerler listesinde mevcut olmalıdır. Çal Mağarası, aynı zamanda dünyada bilinen en uzun ikinci mağara olarak da kayıtlarda yer almaktadır.
Sera Gölü
Sera Gölü, 1950 yılı içerisinde meydana gelen heyelan ile beraber ortaya çıkmıştır. Trabzon'a bağlı olan Akçaabat ilçesinin sınırlarında yer alan Sera Gölü, bu ilçenin merkezine 12 kilometrelik mesafede bulunmaktadır. Çevresinde mükemmel doğa manzarasına karşı yürüyüş ve piknik yapılabilecek alanları bulunan Sera Gölü, ayrıca deniz bisikleti sürmeye ve balık restoranlarında balık yemeye imkan vermektedir.
Boztepe
Trabzon merkezinden minibüslere binerek yaklaşık 10 dakikalık bir mesafenin ardından Boztepe'ye ulaşmak mümkündür. Sahil kesimlerini ve Trabzon'un eşsiz güzelliğini buradan en net şekilde görmek, aynı zamanda da mükemmel orman havasını almak isteyenlerin mutlaka buraya gelmesi tavsiye edilir. 250 metrelik yüksekliği ile kenti kuş bakışı izlemek isteyenler Boztepe'ye gelerek harika zamanlar geçirebilir.
Trabzon Kalesi
Trabzon merkezinde yer alan Trabzon Kalesinin, milat öncesinde yapıldığı tahmin ediliyor. Haftanın tüm günleri saat 17:00'a kadar Trabzon Kalesini ziyaret edebilir ve tarihin izlerini burada görebilirsiniz. Kaleye giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Trabzon Ayasofya Müzesi, aslında bir kilisedir. Bu müzenin inşa edildiği tarih 13. yüzyıl olarak bilinmektedir. Trabzon iline batı bölümünden gelenlerin kolay bir şekilde görme imkanına sahip olduğunu ifade edelim. Trabzon ilinin Osmanlı egemenliğine girmesiyle beraber, bu kilise cami haline getirilmiştir. 1944 yılına kadar cami olarak aktif kalan Trabzon Ayasofya Müzesi, daha sonra müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Pek çok tarihi eserin sergilendiği Trabzon Ayasofya Müzesi, 8 TL ücret ödemesi yaparak ziyaret edilebilir.
Altındere Vadisi
Altındere Vadisi ,Trabzon’da mevcut olan en büyük milli park olarak bilinir. Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan Altındere Vadisi, 4500 hektarlık bir bölgede doğal olarak meydana gelmiştir. Dünyada bilinen en önemli yerlerden olan Sümela Manastırı’nı da yine bu bölgede yer almaktadır. Altındere Vadisi, 60 kilometreyi aşan bir yürüyüş yolu ile ön plana çıkmaktadır. Bu mükemmel vadi, merkezden 1 saatlik mesafede konumlanmaktadır. Altındere Vadisine giriş ücreti 3 TL olarak belirlenmiştir. Trabzon'a gelenlerin kesinlikle buraya uğraması önerilir.
Kuştul Manastırı
Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan Kuştul Manastırı, adeta bir harabeyi andırmaktadır. Burada yaşamını sürdüren son kişiler, 1923'deki nüfus değişimi sonucunda manastırı bırakıp gitmişlerdir. Bunun yanı sıra son derece tarihi bir yer olması, buranın gizemli yapısını gösteriyor.
Bedesten
Tarihi çok eski dönemlere dayanan Bedesten, 48 odadan meydana gelen bir kapalı çarşı olarak hizmet vermektedir. Bir zamanlar burası yalnızca marangozhane şeklinde aktif olarak kullanılsa da, daha sonraları yapılan restorasyon sonucunda kapalı çarşı haline getirilmiştir. Tarihin derin izlerini yansıtan mimarisiyle Trabzon'a gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden birisi Bedesten olmalıdır. Sabahları 10:00'da hizmet vermeye başlayan Bedesten, gece ise 22:00'da hizmete kapanmaktadır.
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Küçük Ayvasıl Kilisesi, Trabzon'da yer alan, Bizans Döneminde inşa edilen ve halen ayakta kalmayı başaran en eski yapıdır. Rumca yazılarla yazılı yazılar girişte ziyaretçilerin karşısına çıkmaktadır. Şato görüntüsüne benzeyen mimarisi ile dikkat çeken Küçük Ayvasıl Kilisesi, şu anda bir müze şeklinde ziyaretlere açıktır. Trabzon'da gezilecek yerler listesine eklemeniz tavsiye edilir.
Sümela Manastırı
Trabzon merkezden 45 kilometre uzaklıkta yer alan Sümela Manastırı, 365 - 395 senelerini kapsayan zaman diliminde ortaya konan bir eserdir. Gösterişli mimarisiyle ön plana çıkan Sümela Manastırı, Fatih Sultan Mehmet tarafından bir fermanda yer almıştır. Herkes tarafından mutlaka adı duyulmuş olan ve üzerine araştırmalar yapılan Sümela Manastırı, Trabzon'da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alması önerilen yerlerdendir.
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı, kent merkezinden yaklaşık olarak 40 kilometre uzaklıktadır. Vazelon Manastırı, Trabzon'un güne kesimine düşmektedir. İnşası 270 senesinde tamamlanan bu eseri Yunanlılar ortaya koymuştur. Bulunduğumuz dönemde birden fazla kez onarıma alınan bu eser, Trabzon'da var olan en önemli manastır olarak bilinmektedir. Vazelon Manastırı, 1923 yılından itibaren Türkiye'ye aittir. Mükemmel doğası, tarihi yapısı ve buram buram tarih kokan mimarisiyle Vazelon Manastırı, Trabzon'da gezilecek yerler listesinin vazgeçilmezi olmaya adaydır.